Bakat

Idag har jag bakat butterkaka för första gången i mitt liv, kan iaf inte komma ihåg att jag gjort det förr.
kanske inte den bästa bilden.
Den till vänster är det ett hallon i varje bulle och den andra är det choklad i.

Butterkaka med vaniljkräm och hallon

Ingredienser
Vetedeg 500 g mjölk
1050 g vetemjöl
40 g jäst
150 g socker
15 g salt
200 g smör
Vaniljkräm 500 g mjölk
100 g råsocker
0.5 st vaniljstång
100 g äggula
30 g maizena
frysta hallon

1. Vetedeg
Blanda kall mjölk, 500 g vetemjöl och jäst.

2. Blandas väl och låt jäsa till första bubblan - ca 45 minuter.

3. Tillsätt sedan 550 g vetemjöl, socker, salt och blanda till en elastisk deg ca 15 minuter (denna är degen är nu styv/hård).

4. Blanda i smöret klickvis och arbeta degen ca 10 minuter till och låt vila.

5. Vaniljkräm
Koka upp mjölk,vaniljstång och hälften av råsockret

6. Andra hälften av råsockret, äggula och maizena vispas ihop lätt

7. Häll mjölkblandningen över äggulevispet och häll tillbaka i kastrullen kokas sedan till en kräm.

8. Häll ut på ett bleck och låt svalna lägg plast på och in i kyl

9. Kavla sedan ut degen ca 3 mm tjock och stryk ut krämen rullas sedan ihop som en rulltårta och kubba /skär upp i önskad storlek och lägg i en ring.

10. Låt jäsa med blöt handduk i ca 3-4 timmar (eller i jässkåp ca 1,5 timme 35 grader).

11. Penslas med uppvispat ägg , spritsa ned vaniljkräm i mitten på snäckan och lite frysta hallon.

12. Bakas sedan i 190 grader ca 30 minuter


RSS 2.0